Default size depositphotos 40105485 original

Min resa från botten till toppen!

Jag heter Joakim Johansson och jag skulle vilja dela med mig av min resa jag gjort med mina kroniska sjukdomar. Anledningen till detta och min förhoppning är att jag kanske kan minska lidandet hos andra som har samma diagnoser som mig.Jag har haft en mycket dålig livskvalité större delen av mitt liv och har följt vårdens riktlinjer men bara blivit sämre och sämre för varje år som gått. Nu har jag lyckats bli symptomfri från mina ledsmärtor, min diabetes är mycket mer lättskött och jag har dessutom gått ner ca 22kg det senaste året trots att jag fortfarande är ganska dålig på att träna.

Att säga att jag har fått mitt liv tillbaka är ett understatement, jag är piggare och starkare än aldrig förr och min kropp verkar nu fungera på 100% nu istället för 25%. Jag har följande diagnoser:


  • E109 Diabetes mellitus typ 1 utan komplikationer

  • E039 Hypotyreos

  • L405 Psoriasisartrit

Nu till det märkliga...

Jag har alltid haft problem att äta vissa grönsaker, främst tomater osv vilka ger mig blåsor i munnen, inte för att det har stoppat mig, jag har alltid troget ätit mina grönsaker som man ska enligt riktlinjerna. Men redan som litet barn var jag väldigt känslig och mamma hade jätteproblem med vad hon kunde ge mig. För några år sedan testade jag klassisk LCHF för att se om jag kunde vända den nedåtgående trenden i min hälsa. Jag fick ett mer lätthanterligt blodsocker osv men upplevde mig försämrad i min ledsjukdom, idag är jag övertygad om att det berodde på den ökade mängden grönsaker jag då åt. Så efter ca 3 månader var jag tvungen att avbryta. Spola fram tiden några år. Under en längre tid läste jag många anekdoter från andra reumatiker och lyssnade på otaliga forskare inom flera olika ämnen, även kardiologer om kolesterol osv, efter detta så beslutade jag mig för att pröva något drastiskt.

Vid denna tidpunkten hade jag rasat i blodvärde, sannolikt p.g.a. min ledsjukdom enligt läkarna (gastro/koloskopi påvisade inga konstigheter). Jag hade vid denna tiden inget att förlora, min livskvalité var i botten, så jag slutade tvärt med alla kolhydrater och grönsaker. Jag har nu levt på gräsbetat rött kött, lokalproducerade ägg, vatten, kaffe, smör och ibland lite grädde i över ett års tid. Ingen skörbjugg i sikte än, vilket alla förväntade sig. Min diabetessköterska blev vansinnig över mitt beslut, detta var strängt förbjudet enligt henne, man "måste" äta sina kolhydrater och trycka i sig sitt snabbverkande insulin, och ta sina statiner enligt ordination osv.

Här är resultatet efter mina första 6 månader:

 

Datum Insulin HbA1c Blodtryck Vikt
18-0615 45+12+7+7 60 132/66 106
18-12-16 16+6 41 121783 89,9

 

Jag tar idag enbart mellan 5-15 enheter långtidsverkande och väger nu 84kg. Trots denna framgång på så kort tid så var min diabetessköterska i Lidköping fortsatt förbannad eftersom jag inte följde vårdens generella konsensus över hur en diabetiker ska behandlas, att göra som hon var lärd verkade vara viktigare än min faktiska hälsa. Givetvis efter denna framgång och återvunna livskvalité så struntade jag totalt i vad hon ansåg, i min värld så har hon inte kritiskt läst och hängt med i forskningen.

Lite övriga intressanta saker:

Jag har givetvis fått mycket högre kolesterol, det har vi alla på pappas sida men ingen historik av hjärt-kärlsjukdomar, vi har även Typ1 diabetes, hypotyreos och psoriasisartrit gemensamt, närmare 100% utfall. Efter att själv tittat på forskningen gällande kolesterol så är jag inte lika orolig för detta värdet som min läkare är. Jag väger då detta värdet mot minskad inflammation i kroppen, bättre vikt, antar dessutom att jag har färre små LDL-partiklar och fler stora. Netto så borde jag därmed snarare ha reducerat min risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Jag experimenterar fortsatt med min kost/hälsa regelbundet för att lära mig mer: exempelvis förra veckan åt jag lite wokade mildare grönsaker (inga chilifrukter/tomater o.s.v.) och fick då en jätte reaktion, jag sov inget den natten och fick sårliknande utslag över bröstkorg,hals och huvud.

Jag har inte än träffat min reumatolog sedan denna kostomläggningen men jag hoppas kunna sluta med eller dra ner på Enbrel. Så vitt jag ser har jag ingen vätska i mina värsta leder längre, och heller ingen smärta sedan ett år tillbaka. En ovärderlig framgång för mig!

Jag äter nu under ett 8-9 timmars fönster varje dag. Ingen frukost och gillar även att fasta ett helt dygn lite då och då. Detta verkar också ha en positiv inverkan på min hälsa men det är lite svårt att säga exakt vad som gör vad när jag upplevt framgångar på alla fronter samtidigt.

Om jag på något sätt kan bidra med någonting; blodprover, journaler, svara på frågor eller liknande så ställer jag givetvis upp på detta utan att blinka! Hoppas att mina erfarenheter kan vara en liten pusselbit för er som jobbar med detta och brinner för att hjälpa oss defekta människor. =) Tveka inte över att höra av er om ni undrar något! Tack så länge!

Joakim Johansson, Arboga

Ansvarig Kontaktperson

Senaste Berättelser