Default size depositphotos 42730373 original

Jag är frisk reumatiker

Ordet spetspatient har varit ett klart begrepp för mig men då jobbar jag inom IT och där pratas det väldigt mycket om spetskompetens. En spetspatient har förstås verkligen kunskap/vetskap om hur just hon eller han mår, reagerar på mediciner, när skov uppkommer och andra triggers som t ex kyla, värme, dag, natt, stress, kost och pollution och den genetiska uppsättningen.

 

Jag är frisk reumatiker – fick diagnos 1997 (27 år) åt diverse mediciner utan att bli något bättre.

2004 började jag med kombinationen Enbrel (sprutor) och cellgifter i tablettform (det fungerade bra)

2006 slutade jag att röka och slängde ut alla glutamat-produkter

2008 Slutade med all medicinering och har i princip varit symptom-fri sedan dess – hur underbart är inte det – så jag är överlycklig för varje dag jag får leva utan värk.

Om det beror på att jag slutade röka, medicinerna eller dessa saker i kombination vet jag ej.

 

Det är så mycket parameter i en sjukdom så jag skulle mer känna mig som jag är den viktigaste x-faktor – (ingen kan verkligen veta hur just jag reagerar på en sjukdom). Om målet är att bli av med, mildra eller/och bromsa en sjukdom så är ”spetspatienten” den viktigaste x-faktorn i ekvationen….

 

Jag är en helt vanlig människa med brinnande intresse av forskning (tittar bara på program) och statistik och skulle vilja ”logga” allt i min kropp, kunna se avvikelser på hormoner, statiner, dopaminer, blodtryck, levervärden, dna, blodstatus, blodsocker, syresättning i blodet. Ju mer parametrar man har att titta på vid en sjukdom, desto större framgång borde man ha för att förstå ”baklänges” var det ”blev” fel – varför utvecklade just jag denna sjukdom och det bästa målet vore att kunna upptäcka en sjukdom innan förloppet gått för långt så man kunde medicineras i liten dos för att helst kunna bli symptom-fri med liten skada skedd.

 

Åsa Woolke

Ansvarig Kontaktperson

Senaste Berättelser